السبت، 3 أكتوبر 2015

عالم الفول

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 

الفول 


الفول وماادراك ما الفول ، اقوى مصدر بديل للبروتين في عالمنا العربي ، الوجبة الشعبية في مصر وحبيب الشعب في السودان ، وملك سفرة الافطار الرمضاني في السعودية.


غني بالفيتامينات والاملاح كالحديد والفسفور ، يقاوم التوتر واجهاد الجسم ومخفض للضغط ويحافظ على مستوي السكر وله العديد من الفوائد.



الفول وجبة صحية لذيذة وممكن تاكلوه اخضر او مدمس وطرق تحضيره كثير لكن اساس تحضير الفول التدميس.

تدميس الفول يكون في جرة الفول الشهيرة ، واللي دايما نشوفها في رمضان منتشرة امام المطاعم 



وطريقة التدميس تبدأ بالنقع لساعات او لليلة كاملة وبعدها طبخه في الجرة مع اضافة مكونات التدميس اللي بعضها ( خلطات سرية ) عند معلمين الفول 
وتنتهي باضافة المكونات الشهيرة لكل بلد ، زي الكمون والليمون والثوم في مصر ، الحمص او البليلة في لبنان، والطماطم في السعودية ونسميه قلابة ويكون الفول فيها مهروس ، وفي رمضان نعمل الفول المبخر الحجازي وياسلام على النكهة والريحة المميزة ،، 

واشهر انواع الفول المستخدمة الفول المصري المعروف ، والفول القبرصي (في الشام) ،، والصيني اللي حبته كبيره < دا لما اشوفه اقول لازم ينهرس من كبر الحبة.


في مصر اتعدوا مرحلة الفول ،، وطلعوا اطباق يستخدموا فيها الفول كمكوّن رئيسي ومنها الطعمية (الفلافل) والبصارة ،،
الطعمية توأم الفول ويستخدموا في عملها الفول المجروش 


وطبعا عندنا في منطقة الحجاز الطعمية البيتية مشهورة البعض يعملها من الفول والبعض من الحمص (الوصفة الشامية)  ،، وباقي المكونات بتكون الخضرة زي البقدونس والكزبرة والبصل وبعض الاضافات وتنهرس وتتشكل وتنقلي ،، 




ومن فنون عمل الطعمية هو حشوها بالبيض ( في مصر ) وبالبصل والسماق في لبنان ،، طبعا الفلافل بالبصل لذيذة مره وجربتها في ركن هاشم 


الصورة اللي فوق ..طعمية وبيض مسلوق ، بصراحة ماجربت لكنها احسها شي مره ثقيل على المعدة ومحتاجة يوم كامل هضم هههههه


ونرجع لفن اخواننا في مصر في طبخ الفول ونتعرف على البصارة


طبق اخضر غني مغذي بامتياز ، فول مجروش ( او مدشوش بالحجازي) بصل وكزبرة وشبت وبقدونس ،، يعني كمية فيتامينان وحديد هائلة ، تطبخ المقادير مع بعض وتوضع في الخلاط وتزين بعدها ببصل محمر < اختصارا ولا لو باكتب طريقة تحضير كل طبخة بنعمل كتاب في المدونة اليوم.



ومن البصارة للفول النابت ، سمعتوا عنه ؟ 


طبعا طريقة انبات الفول زي باقي البقوليات تقربيا بس يختلفوا في المدة (فاكرين القطن والحلبة في المدرسة)؟ .. الفول يحتاج يومين نقع وبعدها يتغطى بمنشفة مبلولة لحد ماينبت ،، بعدها ينطبخ على موية مع بصل وتكون وجبة صحية بون اضافات في الطبخ ،،


والبعض يطبخ الفول الاخضر مع الزيت علشان يحصوا على قيمة غذائية عالية وغنية بالمعادن ،، 

طبعا دا غير اضافة الفول كمكوّن ثانوي لاطباق الارز زي الارز الايراني ، او الفول مع اللبن والسلطات وحتى المعجنات والفطائر. 

عالم الفول كبير ويمكن البعض كلاسيك في موضوع الفول ويفضل المدمس المهروس (فول الجرة ) الصباحي مع التميس والشاهي < قمة المزاج 

والبعض يفضل يجرب اطباق منوعة زي اللي ذكرناها ،، وفي كل الحالات لاننسى اهميته كمصدر قوي للحديد والبروتين واهميته خاصة للاطفال اللي اكلهم ضعيف وبسيط ويعتمد على الوجبات السريعة.

وبالعافية عليكم ،،
غادة جوهرجي /مجموعة طباخات السعودية



ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق